Η Αλόη Βέρα (Aloe Vera) περιέχει 75 δυνητικά ενεργά συστατικά: βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα, λιγνίνη, σαπωνίνες, σαλικυλικά οξέα, αμινοξέα και όχι μόνο!

fyllo-alois-sto-mikroskopio, ευεργετικα συστατικα της αλοης, συστατικα αλοη βερα aloe veraΒιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες Α (βήτα-καροτίνη), C και E, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά. Επίσης περιέχει βιταμίνη B12, φολικό οξύ και χολίνη.

Ένζυμα: Περιέχει 8 ένζυμα: αλιάση, αλκαλική φωσφατάση, αμυλάση, βραδυκινάση, καρβοξυπεπτιδάση, καταλάση, κυτταρινάση, λιπάση, και υπεροξειδάση. Η βραδυκινάση βοηθά στη μείωση της εκτεταμένης φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, ενώ τα υπόλοιπα βοηθούν στη διάσπαση των σακχάρων και των λιπών.

Μεταλλικά στοιχεία: Παρέχει ασβέστιο, χρώμιο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων των ενζύμων σε διαφορετικούς μεταβολισμούς και κάποια είναι αντιοξειδωτικά.

Σάκχαρα: Παρέχει μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολυσακχαρίτες: (γλυκομαννάνες/πολυμανόζη). Αυτά βρίσκονται στο γλίσχρασμα του φυτού και είναι γνωστά ως βλεννοπολυσακχαρίτες. Ο πιο εξέχων μονοσακχαρίτης είναι η μαννόζη-6-φωσφορική και οι πιο κοινοί πολυσακχαρίτες ονομάζονται γλυκομαννάνες [βήτα-(1,4)-ακετυλωμένη μαννάνη]. Η Ασεμαννάνη, μια εξέχουσα γλυκομαννάνη συμπεριλαμβάνεται επίσης στα συστατικά του φυτού. Επίσης, στο τζελ της αλόε βέρα, βρίσκεται μια γλυκοπρωτεΐνη με αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η αλπρογένη.

Ανθρακινόνες: Παρέχει 12 ανθρακινόνες, οι οποίες είναι φαινολικές ενώσεις που είναι παραδοσιακά γνωστές ως καθαρτικά. Αλοΐνη και ημοδίνη δρουν ως αναλγητικά, αντιβιοτικά και αντιικά.

Λιπαρά οξέα: Παρέχει 4 στεροειδή φυτών: χοληστερόλη, καμπεστερόλη, Β-σισοστερόλη και λουπεόλη. Όλα αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και η λουπεόλη διαθέτει επίσης αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Ορμόνες: Περιέχει αυξίνες και γιβερελλίνες που βοηθούν στην επούλωση των πληγών και να έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση.

aloe-vera-ximiki-domiΆλλα: Παρέχει 20 από τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Περιέχει επίσης σαλικυλικό οξύ που κατέχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Λιγνίνη, μια αδρανής ουσία, όταν συμπεριλαμβάνεται σε τοπικά παρασκευάσματα, ενισχύει τη διεισδυτική επίδραση των άλλων συστατικών στο δέρμα. Οι σαπωνίνες που είναι οι ουσίες που έχουν καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Πηγή: Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd